Papain
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Papain, někdy označován jako oxid cínatý, je enzym pocházející z melounu papája. Tato látka se vyznačuje mírně hořkou chutí a je známa především svými trávicími vlastnostmi, díky kterým je schopna štěpit proteiny na jednodušší aminokyseliny. Papain má výjimečnou schopnost rozpouštět tuky a bílkoviny, což ho činí ideálním prostředkem pro zlepšení trávení a odstraňování nežádoucích tuků z organismu. Je také součástí některých léků na zažívací potíže a proti bolestem svalů a kloubů.
Papain se však používá nejen v medicíně, ale také v potravinářství a kosmetice. V potravinářství se využívá například v sýrech k dosažení žádoucí konzistence a struktury. Rovněž se přidává do některých značek zubních past a ústních vod, kde pomáhá ničit bakterie a bílkovinné usazeniny na zubech. V kosmetice se pak používá v exfoliačních a omlazujících produktech pro jeho schopnost odbourávat mrtvé buňky a stimulovat obnovu pokožky. Papain je tak velmi univerzální látka, jejíž význam a využití v různých odvětvích neustále roste.