Palma olejná (Elaeis guineensis)
Další názvy: Olejnice obecná, Palmový olej, Palm oil, Palm butter, Palm kernel oil
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Palma olejná (Elaeis guineensis), známá také jako olejnice obecná, je rostlina původem z tropické Afriky, která je dnes pěstována především v jihovýchodní Asii. Tato druh palmy patří k nejdůležitějším rostlinám na světě vzhledem k jejímu využití v potravinářství, kosmetice i průmyslu. Z plodů palmy olejné se získává palmový olej, jenž je jedním z nejčastěji používaných rostlinných olejů na světě. Palma olejná je velmi oblíbená u zemědělců pro svou vysokou odolnost vůči nemocem a škůdcům, rychlý přírůstek a dlouhou dobu životnosti.
Palmový olej (v angličtině Palm oil) či Palm butter se vyrábí lisováním plodů palmy olejné. Je to polotuhý, žlutooranžový olej, který má charakteristickou chuť a vôni. Palmový olej se vyznačuje vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a antioxidantů. Díky těmto vlastnostem je hodnocen jako výživný a zdravý. Další produkt z palmy olejné je palm kernel oil, olej získávaný z jádra plodu palmy olejné. Tento olej se liší od běžného palmového oleje nižším obsahem nasycených mastných kyselin a vyšším obsahem jednoduchých nenasycených mastných kyselin. Produkty z palmy olejné se používají v mnoha oblastech. Palmový olej je masově využíván v potravinářství, kde se přidává do pečiva, cukrovinek, čokolády, instantních polévek, těstovin a dalších potravin. Palm kernel oil se pak často používá v kosmetickém průmyslu pro výrobu mýdel, šamponů, krémů a dalších kosmetických přípravků. Palmový olej je také využíván jako biopalivo a v průmyslu pro výrobu maziv, svíček a dalších produktů.