Palm Stearin
Další názvy: Palmový stearin
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Palmový stearin, neboli palm stearin, je vedlejší produkt zpracování palmového oleje, a jak již název napovídá, vyskytuje se ve formě tuhého, bílého až nažloutlého tuku. Jeho charakteristickými vlastnostmi jsou vyšší bod tuhnutí a delší trvanlivost. Je právě díky těmto vlastnostem palmový stearin velmi oblíbený u výrobců různých potravinových i nepotravinových produktů.
Tento materiál se především využívá v průmyslu jako surovina pro výrobu některých druhů margarínu a dalších rostlinných tuků, právě díky své tuhosti a stabilitě. Známý je i díky své využitelnosti v cukrovinkářském průmyslu, kde přispívá k vytváření ideální struktury čokolády, cukrovinek a dalších sladkých dobrot. Palmový stearin se také používá v kosmetickém průmyslu, například při výrobě mýdel, krémů nebo rtěnek. Vzhledem k jeho dlouhé trvanlivosti je palmový stearin často součástí svíček, mýdel a některých čisticích prostředků. I přes jeho široké využití je však nutné si uvědomit, že jeho výroba může mít negativní dopady na životní prostředí, a to především kvůli odlesňování tropických lesů za účelem výsadby olejných palem.