Oregano (Origanum vulgare)
Další názvy: Dobromysl obecná
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Oregano, známe také pod názvem Dobromysl obecná, je vytrvalá bylina s květy v odstínech růžové a fialové, která patří do čeledi hluchavkovitých. Tato prastará rostlina pochází ze středomoří, kde roste planě v podhorských oblastech a je považována za nezbytnou součást tamní stravy. Díky výraznému aroma a chuti je oblíbeným kořením a kromě kulinářského využití má také široké spektrum léčebných účinků. Známá je především pro své protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidantní působení.
Složka nazývaná karvakrol, kterou oregano obsahuje, je velmi účinnou obranou proti bakteriím a také podporuje zdraví trávicího traktu. Využívá se nejen při vaření, ale také pro výrobu kosmetických výrobků a léků. Ve vaření se oregano nejčastěji používá v italské a řecké kuchyni, především v pizze, těstovinách nebo omáčkách. Je však vhodné do jídel přidávat až po uvaření, neboť dlouhým tepelným zpracováním ztrácí své aroma. V kosmetice se oregano používá pro jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky, například ve sprchových gelech, šamponech nebo pleťových krémech. V léčitelství se z oregana vyrábí esenciální olej, který má široké spektrum využití - od léčby nachlazení, přes bolesti hlavy až po protizánětlivou terapii.