Opuncie (Opuntia ficus)
Další názvy: nopál
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Opuncie, známá také pod názvem nopál, patří do čeledi kaktusovitých a je původem z oblastí Střední a Jižní Ameriky. Mimo tropických podmínek se stále více pěstuje také v mírném pásmu, například v oblasti Středomoří nebo v České republice. Opuncie je oblíbená nejen pro svůj exotický a originální vzhled, ale zejména pro široké možnosti využití ve výrobě různých produktů.
Mladé plody nopálu se často konzumují jako zelenina. Mají specifickou chuť, která připomíná kříženec okurky a melounu a jsou velmi šťavnaté. Široce se využívají v mexické kuchyni, například jako přísada do salátů, omáček nebo jako samostatná pokrm. Zralé plody, které jsou známé jako „indiánské fíky“, se naopak používají jako ovoce. Jejich dužina je sladká, aromatická a je bohatá na vitamíny, především na vitamín C. Z indiánských fíků se vyrábí rozličné druhy džemů, marmelád, šťáv nebo likérů. Mimo potravinářství najdeme opuncii také v kosmetice. Je známa pro své zvlhčující a regenerační účinky a je součástí různých krémů, masek nebo šamponů. Hodnotná je také v lékařství, kde se využívají její protizánětlivé a antioxidační účinky.