Oleic acid
Další názvy: Kyselina olejová
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina olejová, známá také jako oleic acid, je mononenasycená mastná kyselina, která se vyskytuje v mnoha rostlinách a tělech zvířat. Je to jedna z nejdůležitějších tuků v lidské dietě a nachází se především v olivovém oleji, avokádu, makadamových ořecích a mnoha dalších potravinách. Trezorem to nesoucím tento cenný poklad je olivový olej, který může obsahovat až 83 % kyseliny olejové. Olejnou kyselinu také najdeme v mnoha olejích, které se používají v potravinářství, farmaceutických výrobcích nebo v kosmetickém průmyslu.
V kosmetickém průmyslu je kyselina olejová cenná pro své emoliční, neboli zvláčňující, vlastnosti. Je tak hojně využívána v mýdlech, krémech, šamponech, balzámech na rty či pleťových maskách. Díky svým vlastnostem přispívá k hydrataci kůže a navíc podporuje její regeneraci. V potravinářském průmyslu se pak olejná kyselina uplatňuje hlavně pro svoji schopnost zvyšovat životnost potravin a zlepšovat jejich chuť. Mezi potraviny, které kyselinu olejovou obsahují, patří například pečivo, různé typy čokolád či jiné sladkosti.