Okurka setá (Cucumis sativus)
Další názvy: Cucumber
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Okurka setá, známá též pod anglickým názvem Cucumber, je jednou z nejpopulárnějších zelenin na světě. Původně pochází z Asie, ale dnes se pěstuje téměř všude na planetě. Preferuje teplé klima a na horké počasí reaguje velmi rychlým růstem. Tyto rostliny se vyznačují dlouhými a tenkými plody, které jsou známé pro svou charakteristickou světle zelenou barvu a chladivou chuť. Okurky seté jsou bohaté na vodu a vitamíny, především vitamíny skupiny C a B, a obsahují také mnoho minerálů, jako je draslík, měď a mangan, které jsou pro tělo velmi prospěšné.
Okurka setá se používá v celé řadě potravinářských produktů a jídel. Asi nejznámější je její použití v salátech, kde dodává svou jedinečnou chuť a chladivý efekt. Okurka setá se také často řeže na plátky a servíruje jako ozdoba nebo příloha k různým pokrmům, jako jsou sendviče nebo grilované maso. Nicméně její využití se rozhodně neomezuje jen na svěží potraviny. Okurka setá je hlavním složkou mnoha tradičních konzervovaných potravin, jako jsou nakládané okurky, kysané okurky a okurkový salát. Ve východní Evropě, zejména v Rusku, se z okurek často vyrábí tzv. kvas - fermentovaný nápoj s osvěžující chutí. Okurka setá je také často používána v kosmetice - plátky okurek na očích jsou populární odpovědí na otoky a tmavé kruhy pod očima.