Monascus purpureus
Další názvy: Red yeast rice, Red kojic rice, Red koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka , Monascus araneosus , Monascus major , Monascus rubiginosus, Monascus vini
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Monascus purpureus je druh hub z čeledi Schizosaccharomycetaceae. Jde o specifickou druhu houby, která se vyznačuje především svou rudou až purpurovou barvou a vyrůstá na rýži, obilí a dalších druzích zrnitého substrátu. Dřívější systematické názvy tohoto druhu jsou mimo jiné Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus a Monascus vini. Alternativní názvy zahrnují i Red yeast rice, Red kojic rice, Red koji a Hong Qu Juin, které jsou odvozeny od různých jazykových překladů spojených právě s obarveným rýžovým podkladem. Tento druh houby je pro mnohé kultury nepostradatelným pomocníkem při výrobě klasických pokrmů.
Jeho využití je převážně v potravinářství a farmaceutickém průmyslu. Jde o významného producenta pigmentů a enzymů, což je využíváno především při výrobě potravinářských výrobků. Do potravin se přidává až při finálním zpracování, kdy dodává typickou barvu a chuť. Nejčastěji nalezneme Monascus purpureus v asijské kuchyni, kde se tato houba používá k barvení ryb, tofu, sýrů, masa, rýže, piva a vín. V Číně je díky Monascus purpureus možná výroba tradičního červeného rýžového vína. Ve farmaceutickém průmyslu se tato houba využívá pro výrobu léků na snížení cholesterolu, neboť produkuje látky, které účinkují jako statiny. Statiny jsou léky, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívají k prevenci srdečních a cévních chorob. Samozřejmě se využítí Monascus purpureus neomezují pouze na oblasti léků a potravin. Je významnou součástí přírodních kosmetických přípravků a slouží také jako modelový organismus v různých vědeckých studiích.