Mochyně peruánská (Physalis peruviana)
Další názvy: bobule Inků, physalis, peruánský angrešt, třešeň Inků, Incan berries, Golden berries, motojobobo embolsado
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Mochyně peruánská (Physalis peruviana), mnohdy označovaná také jako bobule Inků, peruánský angrešt či třešeň Inků, je ovocná plodina, která pochází z jihoamerických And. Lidé tuto rostlinu pěstují už po tisíciletí a v současnosti se najde na celém světě, a to díky své odolnosti vůči suchu a schopnosti růst v chladnějších podmínkách. Plody mochyně peruánské jsou obaleny v papírnatých pouzdrech, která otevření plodu chrání před poškozením. Samotné ovoce má světle žlutou barvu, sladkokyselou chuť, která evokuje jahody nebo ananas a obsahuje významné množství vitamínu C, vlákniny a fosforu.
Plody mochyně peruánské se využívají v mnoha formách. Nejčastěji se konzumují čerstvé, jako součást ovocných salátů nebo jako přírodní dezert. V sušené formě můžeme bobule Inků nalézt jako chutnou a zdravou svačinu či součást müsli a granol. Díky své specifické chuti jsou také oblíbené v cukrářství, kde se z nich připravují džemy, marmelády, ale i různé omáčky a sirupy. Ve vinařství se z nich pak vyrábí víno. V posledních letech také nabývají na oblibě v raw stravě, kde se přidávají do smoothie a raw dortů. S mochyní peruánskou se můžeme setkat i v čokoládovém průmyslu, kde plody obalují čokoládou a vytvářejí tak luxusní sladkosti. Ať už je tedy spotřebujeme jakkoliv, bobule Inků jsou nejen chutné, ale i zdravé.