Methylcellulose
Další názvy: E461, methylovaná celulóza
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Methylcellulose, známý také pod názvem E461 nebo methylovaná celulóza, je druh potravinářského aditiva, které je možno nalézt v mnoha každodenních produktech. Jedná se o sloučeninu, která je vytvářena chemickou modifikací celulózy, rostlinného polysacharidu, který je jedním z nejběžněji vyskytujících se organických sloučenin na světě. Methylcellulose je bezbarvá až bílá práškovitá látka, je bez chuti a zápachu a vyznačuje se svými lepkavými, zahušťujícími a emulgujícími vlastnostmi.
E461 se široce používá v potravinářském průmyslu jako stabilizátor, emulgátor nebo zahušťovadlo pro zlepšení textury a trvanlivosti výrobků. Může se vyskytovat v mléčných výrobcích jako je zmrzlina nebo jogurt, v polévkách a omáčkách, v pečivu a dalších pekařských výrobcích, v některých druzích sladkostí, ať už jde o žvýkačky, pastilky, nebo jiné cukrovinky. V kosmetickém průmyslu se methylcellulose využívá jako zahušťovadlo v šamponech, zubních pastách či jiné kosmetice. Lze jej také najít v lékařských aplikacích, kde se používá jako součást tablet pro zlepšení jejich konzistence a rozpustnosti. Navíc je methylcellulosa také součástí některých druhů stavebních materiálů, jako jsou omítky nebo malířské barvy, kde zlepšuje jejich vlastnosti.