Mannan
Další názvy: Mannoglycan
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Mannan, také známý pod názvem Mannoglycan, je biopolymerní třída složená z mannózových jednotek. Tito polysacharidy se rozšířeně vyskytují v buněčných stěnách mnoha typů kvasinek, houb a některých bakterií, kde slouží jako základní stavební prvky. Díky svým speciálním vlastnostem se mannan využívá v řadě průmyslových odvětví.
Významné uplatnění nachází mannan v potravinářském průmyslu, kde se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor ve výrobcích jako jsou zmrzlina, omáčky, polévky, pečivo či nápoje. Dále je mannan součástí krmiv pro zvířata, napomáhá u nich totiž zdravému trávení a pohlcuje toxické látky z těla. V kosmetickém průmyslu se využívá jeho hydratačních a zvláčňujících vlastností. Přidává se do krémů, masek, šamponů a dalších produktů pro péči o pleť a vlasy. Rovněž se používá ve farmaceutickém průmyslu v rámci výroby léčiv na zažívací potíže či podpory imunitního systému. Mezi další využití mannanu patří také výroba bioplastů, kotvících látek pro textilní průmysl či v energetice jako součást biopaliv.