Mannan
Další názvy: Mannoglycan
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Mannan, také známý pod názvem Mannoglycan, je biopolymerní třída složená z mannózových jednotek. Tito polysacharidy se rozšířeně vyskytují v buněčných stěnách mnoha typů kvasinek, houb a některých bakterií, kde slouží jako základní stavební prvky. Díky svým speciálním vlastnostem se mannan využívá v řadě průmyslových odvětví.
Významné uplatnění nachází mannan v potravinářském průmyslu, kde se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor ve výrobcích jako jsou zmrzlina, omáčky, polévky, pečivo či nápoje. Dále je mannan součástí krmiv pro zvířata, napomáhá u nich totiž zdravému trávení a pohlcuje toxické látky z těla. V kosmetickém průmyslu se využívá jeho hydratačních a zvláčňujících vlastností. Přidává se do krémů, masek, šamponů a dalších produktů pro péči o pleť a vlasy. Rovněž se používá ve farmaceutickém průmyslu v rámci výroby léčiv na zažívací potíže či podpory imunitního systému. Mezi další využití mannanu patří také výroba bioplastů, kotvících látek pro textilní průmysl či v energetice jako součást biopaliv.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
Aviváž jemná s lesní vůní - kanystr (5 L)
Detail produktuPosilující šampon pro slabé vlasy BIO (200 ml)
Detail produktuČistič na různé druhy povrchů pomerančový (750 ml)
Detail produktuOsvěžovač vzduchu - Hodně štěstí (100 ml) - s rozmarýnem a levandulí
Detail produktuAnaé by Epsomská sůl (pytel 2,5 kg) - do koupele, peelingu i na zahradu
Detail produktuKrémový deodorant "Verve" (50 ml) - se svěží vůní
Detail produktuTop