Maniok jedlý
Další názvy: Manihot esculenta, cassava, tapioca, yuca
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Maniok jedlý, známý také pod názvy Manihot esculenta, cassava, tapioca nebo yuca je významná zemědělská plodina, která je pěstována především v tropických a subtropických oblastech světa, jako je Jižní Amerika, Asie nebo Afrika. Tato rostlina se přizpůsobuje různým podmínkám prostředí, od suchých oblastí po chudé půdy, což je činí obzvláště důležitou pro zemědělskou výrobu v některých nejchudších částech světa. Maniok jedlý se do živního řetězce beztak dostává dvěma způsoby: prostřednictvím listů, které jsou bohaté na bílkoviny a vitaminy, a prostřednictvím hlíz, které jsou hlavním zdrojem škrobu.
Z hlíz manioku se získávají různé potravinářské produkty jako například mouka, ze které se připravuje těsto na tortilly, chléb, knedlíky nebo těstoviny. Z manioku se také získává tapioka, což je druh škrobu, který se používá především k přípravě pokrmů s pudinkovou konzistencí, nebo jako zahušťovací prostředek v polévkách a omáčkách. Tapioka je také oblíbenou přísadou v některých druzích moučníků, například v pudincích. Dalším významným produktem je sago, což je druh těstovin užívaných v jihovýchodní Asii. V Latinské Americe je z manioku vyráběno tradicní alkoholické nápoje, jako je například chicha. Vzhledem k vysokému obsahu škrobu je maniok také využíván v průmyslu, například při výrobě lepidel, papíru a textilu.