facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Maltose

Další názvy: Maltosa, Malt sugar, Maltóza, Sladový cukr, Glucopyranosyl-D-Glucose

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Maltose, známý také pod názvy Maltosa, Malt sugar, Maltóza, Sladový cukr či Glucopyranosyl-D-Glucose, je jednoduchý disacharid skládající se ze dvou molekul glukózy. Tento cukr získal své jméno díky své přítomnosti v ječmenném sladu, z něhož se poprvé izoloval. Své široké využití nachází v potravinářství a následně i v našem těle, kde se maltóza v zažívacím traktu štěpí na jednotlivé molekuly glukózy, které tělu zásobují energií.

Maltosa se v potravinářství využívá především pro zdůraznění chuťových vlastností různých produktů, pro zlepšení struktury a také jako zdroj energie. Jde přitom zejména o pečivo, piškoty, palačinky, cukrovinky, ledovou tříšť, zmrzlinu, bonbóny, různé nápoje a potraviny, jejichž základem je kvasinky. Velkých množství maltózy můžeme nalézt i v pivu, kde hraje klíčovou roli při jeho výrobě a ovlivňuje jeho finální chuť. Tento sladový cukr se při vaření piva získává z ječmenného sladu během procesu zvaného saccharifikace. Z hlediska spotřebitele je zajímavé, že přestože maltosa patří mezi cukry, její sladkost je v porovnání s běžným stolním cukrem nižší. Účinek na lidský organismus je ale vcelku podobný.

Maltose můžete nalézt v následujících produktech

Nutri Bears - gumoví medvídci, multivitamin pro děti, jahoda 90ks
Nutri Bears - gumoví medvídci, multivitamin pro děti, jahoda 90ks
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist