Maltodextrin
Další názvy: Sladový cukr
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Maltodextrin je polysacharid vytvořený z přírodních sacharidů, který je znám také pod názvem sladový cukr. Tato látka se vyznačuje velkým využitím v potravinářství, zejména pro své výborné vlastnosti jako je bonitní chuť, schopnost vázat vodu a jeho využití jako plnidlo či stabilizátor potravin. Ačkoli je maltdextrin bezbarvý a prakticky nemá žádnou vůni, jeho sladká chuť a lehká stravitelnost ho činí ideální přísadou pro mnoho potravinářských a nápojových produktů.
Maltodextrin je hojně využíván ve výrobě různých typů konzervovaných potravin, cukrovinek, sladkých nápojů, instantních polévek a omáček, mléčných výrobků, pečiva, těstovin, dětské výživy a dokonce i v kosmetických a farmaceutických výrobcích. Ve sportovní výživě je využíván pro svou schopnost dodávat rychlou energii. Navíc, jeho nízký obsah cukru umožňuje, aby byl použit jako náhrada cukru v nízkokalorických a diabetických potravinách. Maltodextrin je také často využíván jako stabilizátor, zahušťovadlo a plnidlo ve výrobcích jako jsou zmrzlina, jogurt, saláty a rohlíky. Jeho schopnost pohlcovat vodu umožňuje výrobcům omezit obsah tuku v některých potravinách bez nutnosti omezit jejich chuť a konzistenci.