Maltitol
Další názvy: E965
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Maltitol, který je také znám pod evropským označením E965, je nízkokalorický polyol (cukerný alkohol) používaný jako cukrový náhradník. Maltitol je odvozen z maltózy (dvojcukr), která je zase získána z škrobu. Vyznačuje se příjemnou sladkou chutí, která je téměř identická s chutí sacharózy, ovšem má pouze 90% kalorického obsahu běžného cukru. Jako takový je velmi oblíbený především v dietních a diabetických produktech.
E965 se používá v mnoha potravinářských produktech, včetně cukrovinek, čokolády, žvýkaček nebo cukrářských výrobků - zejména v těch, které jsou určené pro diabetiky či konzumenty s omezeným příjmem cukrů. Maltitol je také častou součástí pečiva a sladkých nápojů. Kromě toho se využívá jako sladidlo v farmaceutických produktech, například v některých druzích léků na kašel a vitamínových doplňcích. Díky svým vlastnostem, které včetně sladivosti zahrnují i schopnost zlepšovat konzistenci potravin nebo vyvolávat pocit plnosti, je maltitol vhodným a populárním pomocníkem v potravinářském průmyslu. Jeho výhodou je také nižší kalorický obsah a snižování rizika zubního kazu.