Lucuma (Pouteria lucuma)
Další názvy: Lukuma, lucuma, lucmo, eggfruit, canistel, teissa
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lucuma je ovoce pocházející z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru. Často je označováno za "superochu And" pro svoji bohatost na vitamíny a minerály. Má hladkou kůru, která skrývá oranžovou dužinu, jejíž chuť evokuje směs mango a dýně s nádechem vanilky. Toto ovoce je známé také pod názvy lukuma, lucma, eggfruit, canistel či teissa. Bohatost lucumy na vitamíny A, B a E a minerály jako železo, vápník a fosfor ji činí velmi výživným ovoce. Kromě toho obsahuje lucuma vysoké množství beta-karotenu a antioxidantů, které podporují imunitu, zpomalují stárnutí a pomáhají udržovat zdraví kůže a očí.
Navzdory všem těmto výživovým hodnotám není lucuma v našich končinách příliš známa. To ale neznamená, že by nebyla využívaná v gastronomii i kosmetickém průmyslu. Chuť lucumy je velmi oblíbená v Jižní Americe, kde se z ní připravují různé dezerty jako zmrzlina, pudingy, smoothie, dorty nebo bonbony. Právě zmrzlinu s lucumou považují Peruańci za svůj národní poklad. Kromě využití v kuchyni se extrakt z lucumy dostává také do kosmetických produktů. Díky svým antioxidantům je oceněný v anti-age kosmetice a v produktech na pleťovou výživu. Ačkoliv je lucuma pro Evropany stále exotická, pomalu si získává své místo ve vědomí zákazníků, kteří hledají nové a zdravé ingredience.