Lokvát japonský (Eriobotrya japonica)
Další názvy: loquat, mišpulník japonský, japonské mišpule, čínská švestka, japonská švestka
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lokvát japonský (Eriobotrya japonica), známý také jako loquat, mišpulník japonský, japonské mišpule, čínská švestka či japonská švestka, je stálezelený strom původem z jihovýchodní Asie. Výška dorůstá až do 10 metrů. Má převislé větve s lesklými, oválnými listy. Jeho plody jsou světle oranžové, sladkokyselé chuti a velikosti zhruba dvou až tří centimetrů v průměru. V interiéru se lovkvát japonský pěstuje jako okrasná pokojová rostlina, zatímco v teplejších klimatických podmínkách (například na Středomoří) se pěstuje na volném prostranství.
Hlavním produktem z lokvátu japonského jsou jeho plody, které se konzumují čerstvé, ale používají se i k přípravě různých potravinářských produktů. Chutnají podobně jako meruňky a jsou velmi oblíbené v kulinářství mnoha zemí. Vyrábějí se z nich marmelády, džemy, šťávy, víno i likéry. Kromě toho se z lokvátu japonského získává také esenciální olej, který se používá v kosmetice a aromaterapii. Listy lokvátu obsahují mnoho antioxidantů a proto se z nich také vyrábějí čaje a další léčivé přípravky. V tradiční čínské medicíně se lokvát japonský používá při léčení různých nemocí, například astmatu, chronického bronchitidu nebo zánětů dýchacích cest.