Linseed acid
Další názvy: Lněná kyselina
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lněná kyselina, známá také pod názvem linseed acid, patří mezi omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Její název je odvozen od lnu, z něhož se získává lněný olej bohatý právě na tuto kyselinu. Lněná kyselina je velmi důležitá pro správné fungování našeho těla, přispívá například k zachování normální hladiny cholesterolu v krvi, je základním stavebním prvkem buněčných membrán a podílí se na syntéze dalších důležitých omega-3 mastných kyselin – EPA (eikosapentaenové kyseliny) a DHA (dokosahexaenové kyseliny).
Jedním z nejvýznamnějších produktů obsahujících lněnou kyselinu je lněný olej, který je hojně využíván jak v kuchyni pro přípravu studených pokrmů, tak ve farmaceutickém či kosmetickém průmyslu. Také se používá jako aditivum ve výživě hospodářských zvířat pro zlepšení kvality jejich masa a vajec. V kosmetice se lněný olej využívá v mnoha produktech na péči o pleť a vlasy díky svým regeneračním a hydratačním účinkům. Leštěnky a zářivé nátěrové hmoty taktéž obsahují lněnou kyselinu. Kromě toho, tato kyselina má také své uplatnění v průmyslu, například výroba linolea nebo ekologických plastů.