Lilek vejcoplodý (Solanum melongena)
Další názvy: Baklažán
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lilek vejcoplodý, který je všeobecně známý jako baklažán, je velmi oblíbenou zeleninou po celém světě. Pochází z Asie, kde se pěstuje již po tisíciletí. Tento nádherný rostlinný druh se vyznačuje svým tmavě fialovým plodem, který může mít různé tvary a velikosti, od malých kulatých až po dlouhé a válcové. Baklažán je vynikajícím zdrojem vlákniny, vitamínu B1 a mědi. Je také dobrým zdrojem manganu, vitamínu B6, niacinu, draslíku, kyseliny listové a vitamínu K.
Baklažán se využívá v mnoha kuchyních po celém světě. Může se smažit, grilovat, péct, dušit nebo naplnit různými surovinami a je důležitou součástí mnoha tradičních jídel. V Itálii tvoří klíčovou součást moussaky a parmigiana di melanzane, ve Francii je základem ratatouille a v Turecku je hlavní složkou imam bayildi. Lze jej také použít v řadě orientálních pokrmů, včetně thajských a indických jídel. Baklažán se také často používá jako základ pro výrobu vegetariánských burgerech nebo steaků. Kromě jídel se také využívá při výrobě některých typů omáček a nápojů, jako je tradiční georgijský nápoj zvaný borjomi.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Sensitiv Hydratační pleťová voda s Bio Aloe vera 200 ml
Detail produktu
Cacharel Amor Amor toaletní voda pro ženy
Detail produktu
Yankee Candle Wild Orchid náhradní náplň pro vůni do elektrické zásuvky pro ženy
Detail produktu
Swiss Arabian Valencia parfémovaná voda unisex
Detail produktu
Pleťové sérum - Vitamin E BIO (25 ml) - antioxidační a omlazující účinky
Detail produktu