Líh kvasný
Další názvy: etylalkohol, ethylalkohol, ethanol, etanol, alkohol, líh
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Líh kvasný, známý především pod názvy etylalkohol, ethylalkohol, ethanol, etanol nebo prostě alkohol, je bezbarvá kapalina se charakteristickým zápachem, hořlavá, mírně jedovatá a vytváří s vodou ve všech poměrech směsi. Jeho chemický vzorec je C2H5OH a patří mezi jednoduché alkoholy. Etanol se v přírodě vytváří kvasnými procesy, při nichž kvasinky rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý. Líh kvasný se v průmyslu vyrábí zejména kvašením sacharidů z obilí, brambor či cukrové třtiny a následnou destilací.
Etylalkohol se využívá ve velké řadě různých produktů. Pravděpodobně nejznámějším užitím etanolu je ve výrobě alkoholických nápojů, kde je hlavní psychoaktivní složkou. Etanol se také využívá jako rozpouštědlo v lékárenství, chemickém průmyslu, ale i v parfumerii a kosmetice. Dále se používá jako aditivum do motorových paliv nebo jako základ výroby některých organických látek. Ve stomatologii slouží etylalkohol jako antiseptikum, v lékařství pro dezinfekci pokožky před operacemi či ošetření ran. V domácnosti může být použit i jako domácí lék na některé neduhy, například při oplachu úst při zánětu dásní. V technické sféře je pak etylalkohol součástí brzdových kapalin, antifrez, či tiskárenských barev. Při výrobě potravin se ethanol využívá při kvašení, jakožto přírodní konzervační látka, ale také pro zvýraznění chuti některých potravin a nápojů. Například v pekařství je součástí kvasu a v cukrovarnictví slouží k výrobě lihovin.