Liči čínské (Litchi chinensis)
Další názvy: dvouslivák lahodný
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Liči čínské, známé také pod názvem dvouslivák lahodný, je subtropický stálezelený strom, který pochází z čínských provincií Kanton a Fu-ťien. Jeho plody jsou na první pohled charakteristické svou tvrdou a nerovnou červenohnědou kůží. Na tomto stromu se produkuje až dvakrát ročně a těší se značné oblibě jak doma, tak i v zahraničí. Jde o jednu z nejstarších kulturních plodin a nakládanými plody se obchodovalo už v starověké Číně.
Liči čínské je ceněno především pro své aromatické plody, které se vyznačují sladkou, jemně kyselkavou chutí. Liči se konzumují čerstvé, sušené, konzervované nebo z nich lze připravit šťávu či víno. V Číně a jihovýchodní Asii se také z liči vyrábějí různé druhy sladkostí, kompotů a džemů. Díky své výrazné chuti a jemné vůni se dnes liči využívá také v kosmetice, zejména v různých pleťových maskách, krémech a olejích. Navzdory tomu, že se liči zpravidla konzumuje čerstvé, je možné jej sehnat i v sušené formě. Sušené liči, známé jako “liči oříšky”, jsou oblíbenou surovinou při výrobě čajů a kořeněných směsí. Ve farmaceutickém průmyslu se zase využívají extrakty z liči pro jejich antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.