Levulinic acid
Další názvy: Kyselina levulová, kyselina levulinová
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina levulová, také známá pod názvem levulinová kyselina nebo acidum levulinicum, je organická látka patřící do skupiny karboxylových kyselin. Její molekula se skládá ze šesti atomů uhlíku, dvanácti atomů vodíku a dvojice atomů kyslíku. Tato kyselina byla poprvé izolována v 19. století italským vědcem Guglielmo Hugo Venturou z mnoha druhů rostlin, včetně kukuřice a švestek.
Kyselina levulová se dnes využívá v řadě průmyslových aplikací. Je důležitou surovinou v kosmetickém průmyslu, kde slouží jako konzervant a stabilizátor kvality kosmetických přípravků. Je tedy nenahraditelnou součástí tělových krémů, koupelových mousses nebo dekorativní kosmetiky. Díky svým antimikrobiálním vlastnostem zabraňuje růstu bakterií, plísní a kvasinek v kosmetických výrobcích. V potravinářském průmyslu se využívá jako aroma nebo jako konzervant. V farmaceutickém průmyslu se kyselina levulová používá k výrobě některých léčiv. Levulová kyselina je také jedním ze základních stavebních kamenů pro výrobu plastů připravovaných z obnovitelných zdrojů v bioplastovém odvětví. Například výroba polyvinylchloridu (PVC) ze levulové kyseliny je navrhována jako udržitelná alternativa ke klasickému procesu výroby PVC. V posledních letech nachází uplatnění i jako prekurzor pro výrobu bioethanolu.