Leucine
Další názvy: (2S)-2-amino-4-methylpentanoic acid
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Leucin, také známý jako (2S)-2-amino-4-methylpentanoic acid, je jednou z devíti esenciálních aminokyselin, které tělo nedokáže sám vyrobit a je tedy nutné je přijímat prostřednictvím stravy nebo doplňků. Je jednou ze tří aminokyselin s rozvětvenými řetězci (BCAA), spolu s izoleucinem a valinem. BCAA tvoří až třetinu svalové bílkoviny a hrají klíčovou roli v procesu svalového růstu a regenerace.
Leucin je přítomen v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny, jako jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, sója a ořechy. Všechny tyto produkty jsou tak zásadním zdrojem tohoto esenciálního prvku. Leucin se také běžně používá v doplňcích stravy a sportovní výživě, zejména u lidí, kteří se věnují kulturistice nebo jiným formám silového tréninku. Leucin má totiž schopnost stimulovat syntézu bílkovin ve svalech, což podporuje svalový růst a pomáhá také při regeneraci svalů po náročném cvičení. Kromě toho se leucin používá také v některých léčivých přípravcích a je součástí terapie určené pacientům se svalovými atrofiemi či jako součást nutriční podpory u vážně nemocných a konvalescentů.