Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)
Další názvy: Liquorice, Licorice, Sladké dřevo, Pendrek, Sladké koření
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lékořice lysá, ve světě také známá jako licorice nebo liquorice, je vytrvalá bylina patřící do čeledi bobovitých. Tato rostlina je známá svými mnoha názvy včetně „sladké dřevo“, „pendrek“ nebo „sladké koření“ a je oblíbená hlavně pro své léčivé účinky a specifickou sladkou chuť. Pochází z Jihoevropských zemí a ze západní a střední Asie, ale dnes se veskerejší na dalších místech, jakými jsou Rusko, Španělsko, Itálie a Turecko. Lékořice lysá je vytrvalá, víceletá, až dva metry vysoká bylina s hluboko sahajícími kořeny, kterými dokáže přežít i v extrémních podmínkách.
Z lékořice lysé se využívá především kořen, který je sklizen po třech až čtyřech letech růstu a je zdrojem cenných látek, jako je glycyrrhizin, který je až padesátkrát sladší než cukr. Pro svou charakteristickou sladkou chuť je lékořice používána v potravinářství, hlavně pro výrobu bonbonů, cukroví a dalších sladkostí. Tradiční je například italské lékořicové cukroví, anglické lékořicové šňůry nebo nizozemské lékořicové bonbony. U nás je známá hlavně v podobě lékořicového pendreku. V lihovarství se lékořice používá k dochucování některých druhů likérů a hořkých alkoholických nápojů. Mimo potravinářství běžně vstupuje do složení mnoha léků a čajových směsí. Lékořice se také často používá v kosmetickém průmyslu pro své zklidňující a protizánětlivé účinky.