Lecitin (Lecithin)
Další názvy: Lysolecithin
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Lecitin, známý též jako Lysolecithin, je složkou, kterou lze najít v mnoha potravinách a která hraje důležitou roli v lidském těle. Jedná se o směs různých fosfolipidů a stále častěji se využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice či farmaceutickém průmyslu. Jeho hlavním úkolem je především v těle transport tuků.
V potravinářství je lecitin využíván především jako emulgátor, což znamená, že pomáhá propojovat vodu a tuk a zabraňuje tak separaci jednotlivých složek. Proto jej lze najít v různých typech margarínů, čokolády, zmrzliny, pečiva, ale také v některých dietních potravinách a tzv. proteinových třesích. Lecitin se také běžně používá při přípravě instantních polévek a omáček, protože zvyšuje jejich stabilitu a prodlužuje dobu trvanlivosti. Kromě potravinářství je lecitin také využíván v kosmetickém průmyslu, kde se používá jako součást přípravků pro péči o pleť, vlasy a nehty. V lékařství se lecitin využívá v některých léčivech, které slouží k léčení jaterních chorob.