Lazucha hrachonosná (Caulerpa Lentillifera)
Další názvy: lazucha, umi-budō, mořské hrozny, mořský plevel, zelený kaviár, ar-arosep, arosep, latô, ararosip, ararusip, lelato, latok, sabah, seagrapes
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lazucha hrachonosná, známá také pod jmény umi-budō, mořské hrozny, mořský plevel, zelený kaviár, ar-arosep, arosep, latô, ararosip, ararusip, lelato, latok, sabah či seagrapes, je speciální druh mořské řasy, který se vyznačuje svým zeleným zbarvením a specifickými hrachovými zrnky, které ji přirovnávají k hroznům vína. Tato řasa je jedním z představitelů rodiny Caulerpaceae a je považována za oblíbenou lahůdku a složku mnoha jídel v jihovýchodní Asii, zejména na Filipínách, v Japonsku a v Indonésii.
Za zmínku stojí, že lazucha hrachonosná je také jednou z nejoblíbenějších surovin v oblíbených jídlech filipínské a japonské kuchyně. Její křupavá textura a slaná chut’ ji činí ideální složkou do salátů, sushi a rýžových pokrmů. Díky svému vzhledu a chuti je také často přezdívána "mořský kaviár". Je také zdravá, bohatá na vitamíny A, C, E, K a B12, stejně jako na jód, draslík a vápník. Na Filipínách je lazucha hrachonosná také významnou složkou oblíbeného pokrmu kinilaw, kde se křupavé “mořské hrozny” míchají s rybím masem, zázvorem, cibulí a chilli a podávají jako osvěžující předkrm. Mimo to je oblíbenou surovinou pro přírodní kosmetické produkty, například masky, krémy a tonika pro pleť. Na závěr lze říci, že lazucha hrachonosná je zajímavou a multifunkční rostlinou, která si zaslouží naši pozornost.