Laktóza (Saccharum lactis)
Další názvy: Lactose
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Laktóza, neboli saccharum lactis, je přirozený cukr obsažený v mléčných výrobcích. Tento disacharid se skládá z molekul glukózy a galaktózy. Je jedinečný tím, že se v přírodě vyskytuje pouze v mléku savců. Laktóza je důležitá u novorozenců, kde slouží jako důležitá složka vstřebávání energie prostřednictvím její fermentace v tlustém střevě. Pro své sladivé vlastnosti je laktóza často využívána v potravinářském průmyslu.
Produkty obsahující laktózu jsou například mléko a mléčné výrobky, jako jogurty, sýry či zmrzlina. Mohou ji obsahovat také hotové polévky, výrobky z rostlinných tuků, pečivo, sušený čaj a káva, čokoláda a mnohé další potraviny. V potravinářském průmyslu se laktóza používá k zlepšení struktury a stability potravin, například zmrzliny. V lékárenství jde o velmi oblíbenou složku při výrobě léků, kde slouží jako plnidlo tablet. Sladká chuť laktózy také pomáhá zakrýt nepříjemnou chuť některých léčiv. Nutno podotknout, že na laktózu jsou někteří lidé intolerantní, pro ně je konzumace laktózy nevhodná. Naštěstí dnes už existují dostupné alternativy téměř pro všechny mléčné výrobky.