Kyselina octová (Acidum aceticum)
Další názvy: Acetic Acid, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina octová je organický látkou, která se vyskytuje v rostlinách a živočiších a je nezbytná pro některé druhy bakterií. Má mírný kyselý pach a chuť a v čisté, koncentrované formě je to bezbarvá kapalina. Její další názvy jsou Acetic Acid, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale. Kyselina octová je důležitou složkou octa, který se používá při výrobě mnoha pokrmů. Má také řadu průmyslových aplikací v textilním, chemickém a farmaceutickém průmyslu.
V potravinářství se kyselina octová používá jako konzervační látka v některých potravinách, jako jsou zelí, okurky a jiné nakládané potraviny, a také se nachází v některých džemech a džusech. V kosmetice se kyselina octová běžně využívá v šamponech a pleťových vodách jako pH regulátor. V průmyslu se kyselina octová používá při výrobě některých plastů, jako je polyvinylacetát a polyethylen tereftalát. V chemickém průmyslu se kyselina octová používá při výrobě acetanilidu, který se používá jako analgetikum a antipyretikum, a vinylacetátu, který se používá při výrobě nátěrových hmot. Kyselina octová je také důležitá pro výrobu léků, například aspirinu a dalších nesteroidních protizánětlivých léků.