Kyselina mléčná (Lactic acid)
Další názvy: Kyselina mléčná
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina mléčná je organická látka, která se vyskytuje ve své přirozené podobě v mnoha potravinách a je také produktem některých mikroorganismů. Nazývá se tak díky své přítomnosti v mléce a mléčných výrobcích, jak napovídá i její název. Je to kyselina karboxylová, průhledná a bezbarvá, v čisté podobě silně kyselá a dobře rozpustná ve vodě, ale i v alkoholových roztocích. Představují jej dvě optické izomery, L- a D-kyselina, přičemž ta první je biologicky aktivní a vzniká během fermentace cukrů mléčnými bakteriemi.
Kyselina mléčná se používá v různých odvětvích průmyslu. Ve výrobě potravin se využívá například při výrobě sýrů, jogurtů, kvašených potravin, ale i některých typů pečiva, jako je například sourdough chléb. Také se přidává do některých nápojů, cukrovinek a zmrzliny. Dále se využívá v kosmetickém průmyslu, konkrétně pak v péči o pleť. Je součástí některých krémů, pleťových masek či peelingu. Kyselinou mléčnou se také konzervují potraviny, například zelenina ve sklenici, protože působí antibakteriálně a zvyšuje tak dobu trvanlivosti výrobku. V neposlední řadě se používá v textilním průmyslu pro upravu škrobu v předeném vláknu nebo jako součást některých lepidel. Je to tedy látka s širokým spektrem použití.