Kyselina listová (folic acid)
Další názvy: vitamin B9, folate
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kyselina listová, známá také jako vitamin B9 nebo folát, je důležitý vitamín, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Jedná se o vodou rozpustný vitamín z řady vitamínů B, který je nezbytný pro tvorbu DNA, RNA a proteinů. Má význam především pro rychle se dělící buňky, jako jsou buňky krvetvorby, buňky zažívacího a dýchacího systému a také plodové buňky během těhotenství. Kyselina listová je také důležitá pro správný vývoj nervové trubice u plodu. Bez dostatečného příjmu kyseliny listové se mohou vyvíjet různé zdravotní problémy, včetně poruch krvetvorby jako je anémie, poruchy trávení nebo zvýšené riziko vrozených vad u dětí matek s nedostatkem folátů.
Kyselina listová se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, jako jsou tmavě zelená listová zelenina, ořechy, fazole, celozrnné obiloviny a některé druhy ovoce. Zároveň se používá jako doplněk stravy ve formě tablet a je také přidávána do některých zpracovaných potravin. Například, ve Spojených státech a v Kanadě je přidávání kyseliny listové do mouky, obilných výrobků, chleba, těstovin a rýže povinné jako prevence proti vrozeným vadám. V České republice a většině evropských zemí taková regulace neplatí, ale některé firmy ji přesto přidávají do svých výrobků. Velmi důležitou roli hraje kyselina listová také v těhotenských vitamínových preparátech, které jsou doporučovány ženám plánujícím těhotenství a těhotným ženám.