Kyselina jantarová (Succinic Acid)
Další názvy: kyselina butandiová
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina jantarová, také známá jako kyselina butandiová, je organická sloučenina náležící do skupiny dikarboxylových kyselin, popisovaná chemickým vzorcem HOOC–CH2–CH2–COOH. Naopak od mnoha jiných kyselin, kyselina jantarová je pevná, bílá látka bez zápachu, je tedy chemicky velmi stabilní. Nachází se především v rostlinách, zejména v jantaru, kde byla také poprvé objevena a odtud také čerpá svůj název – ze slova succinum, což je v latině jantar.
Bohaté uplatnění kyselina jantarová nachází zejména v potravinářství, kde se využívá jako regulátor kyselosti a přídatná látka E363. Je obsažena například v cukrovinkách, limonádách, ovocných dzusech či energetických nápojích. Díky svým antioxidačním vlastnostem je rovněž přísadou mnoha potravinových doplňků. Kromě potravinářství se kyselina jantarová využívá také v průmyslu, například v textilním, kde se uplatňuje při barvení a tisku na textil, nebo v farmaceutickém průmyslu, kde slouží jako mezistupeň při výrobě léčiv. Dále svoje uplatnění nachází i v kosmetickém průmyslu, kde se jí často využívá jako složka v pleťových a tělových krémech, díky své schopnosti neutralizovat volné radikály a podporovat tvorbu kolagenu, sloučeniny, která podporuje pružnost a pevnost pokožky.