Kyselina jablečná (Malic acid)
Další názvy: Malic acid, E296, kyselina hydroxybutandiová
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kyselina jablečná je organická kyselina, která se prirodzeně vyskytuje v množství ovoce, zvláště v jablečném muštu, odtud také pochází její název. Její další názvy jsou Malic acid, E296 a kyselina hydroxybutandiová. Má jasné krystaly a charakteristickou kyselou chuť. V komerční produkci se získává synteticky, konkrétně působením kyseliny jantarové na acetaldehyd.
Kyselina jablečná je v průmyslu hojně využívána, zejména v potravinářství a kosmetickém průmyslu. Ve výrobě potravin se využívá jako konzervační látka a stabilizátor pH, ale také pro zvýraznění chuti. Do výrobků jako jsou nápoje, bonbony, želé a džemy přidává kyselou chuť. Má také schopnost vázat vodu a tím zlepšuje konzistenci výrobků. V kosmetickém průmyslu se využívá pro vlastnosti exfoliační, tedy schopnosti odstraňovat odumřelé buňky z povrchu pokožky a podporovat tak nový růst buněk. Najdeme ji tedy v různých pleťových peelingech, maskách nebo pleťových mlécích. Ve farmaceutickém průmyslu se využívá jako pomocná látka u některých léků. Kyselina jablečná je také součástí některých čisticích a leštících prostředků.