Kyselina fytová (Phytic acid)
Další názvy: Fytic acid, Fytát, E391
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Kyselina fytová, známá též jako fytát či E391, je přirozeně se vyskytující organická kyselina nalezená v mnoha rostlinách, zejména v obilninách a semenech. Tato látka, která je pro rostliny základním zdrojem fosforu, je pro člověka špatně stravitelná. Kyselina fytová a její soli, fytáty, jsou totiž schopny se vázat na minerály jako mangan, hořčík, vápník nebo železo, a tím bránit jejich vstřebávání do lidského těla.
Přestože se E391 nevyskytuje příliš často jako přímý přísadek v potravinách, je přirozenou součástí mnoha z nich, zejména luštěnin, ořechů, semínek, celozrnných cereálií a žitných odrůd, u nichž může tvořit až 1-5% jejich hmotnosti. Vedle toho je také důležitým prvkem krmiv pro zvířata, kde slouží jako zdroj fosforu. Vysoký obsah fytátů však může vést k nutričním deficitem důležitých minerálů u zvířat, tudíž je jejich obsah v krmivech nutné přiměřeně regulovat. Současně se využívá i při výrobě bioplastů a v kosmetice, například jako stabilizátor v krémech proti slunci. V případě nadměrného konzumování potravin s vysokým obsahem kyseliny fytové se doporučuje dodržování vyvážené stravy s dostatečným množstvím minerálů k omezení případného rizika jejich nedostatku.