Kustovnice čínská (Lycium chinense, Lycium barbarum)
Další názvy: Goji, Kustovnice cizí
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kustovnice čínská, známější pod názvem goji nebo také kustovnice cizí, je jedno z nejznámějších superpotravin. Jedná se o tradiční plodinu Číny a Himalájí a v posledních letech se těší rostoucí oblibě po celém světě. Její bobule obsahují velké množství vitamínů, minerálů a dalších cenných látek a přisuzuje se jim řada pozitivních účinků na lidské zdraví. Kustovnice je plod keře, který dosahuje výšky až dvou metrů. V pozdním létě až na podzim nese malé, až 2 cm velké plody oranžové barvy, které mají nasládlou chuť.
Kustovnice čínská je široce používaná, a to zejména v gastronomii a výrobě potravinových doplňků. Bobule goji se konzumují jak samostatně, tak jsou přidávány do různých pokrmů - salátů, müsli, jogurtů či ovocných nápojů. Vysušené bobule se mohou konzumovat jako zdravá alternativa k tradičnímu sladkému snacku. V poslední době se také využívají ve výrobě čokolády a proteinových tyčinek. V oblasti potravinových doplňků se z bobulí kustovnice vyrábí různé vitamíny a tablety na podporu imunity. Goji se také stává čím dál tím populárnější v kosmetice, kde se využívá především pro své antioxidantické účinky. Například se z něj vyrábí krémy, masky a oleje na pleť.