Kukuřičný škrob
Další názvy: Corn starch, Amylum maydis, Zea mays, Zea mays starch
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kukuřičný škrob, známý také pod názvy Corn starch, Amylum maydis, Zea mays nebo Zea mays starch, je bílá beztvará práškovitá látka, která se získává z jádra kukuřice. Tento škrob je vyráběn procesem mletí a praní kukuřičného jádra a jeho následného sušení. Výsledkem je prášek bez vůně, který má mimořádně široké možnosti využití především v potravinářství a farmaceutickém průmyslu, ale také v kosmetice či v průmyslu papíru.
V potravinářství je kukuřičný škrob využíván jako zahušťovadlo v omáčkách, polévkách či dezertech, tedy výrobcích, kde je třeba dosáhnout požadované konzistence. Taktéž je často součástí pečiva a do některých druhů pečiva se přidává pro dosažení lehkosti a objemu. Dále je používán jako plnidlo v cukrovinkách. Ve farmaceutickém průmyslu je tento škrob důležitou složkou prášků, tablet a kapslí, v kosmetice je součástí pudrů, pudrových rtěnek a jiných kosmetických přípravků. V průmyslu papíru se kukuřičný škrob používá při výrobě lepenky a papíru. Je oblíbený pro svůj neutrální zápach, chuť a také pro své vlastnosti při zpracování.