Křen selský (Armoracia Rusticana)
Další názvy: chřen, křín, mořská ředkev, český ženšen, chren, krémový kořen, křen polní, křím, rafan
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Křen selský, známý také pod názvy chřen, křín, mořská ředkev, český ženšen, chren, krémový kořen, křen polní, křím či rafan, je stará kulturní plodina, která je pro své léčivé účinky oblíbená nejen mezi lidmi, ale také zvířaty. Tato nezaměnitelná rostlina patří se svým ostrým a výrazným chutí k typickým českým surovinám. Vyšlechtili ho pravděpodobně už naši předci ve starověku, konkrétně v oblasti střední Evropy. Chřen je považován za významnou a účinnou rostlinu, která se využívá nejen v kuchyni, ale i v léčitelství.
Kořen křenu se využívá především v kulinářství, kde se z něj připravuje slavný český křenový dressing na vepřo, knedlo, zelo. Křenová omáčka se pak neodmyslitelně podává k tradiční velikonoční nádivce. Z křenu se také vyrábí oblíbená křenová pomazánka, která má své místo na každém českém svatebním rautu. Prášek z křenu je také součástí různých kořenících směsí. Mimo českou kuchyni se hojně používá i v japonské, kde je pod názvem „wasabi“ součástí sushi. Kromě kulinářství se křen využívá také v léčitelství, kde se hojně používá při léčení různých zánětů a nachlazení. Jeho silice mají antibiotické účinky a stimulují trávení. Jeho listy a kořeny jsou také součástí některých kosmetických přípravků, jako jsou šampóny nebo masky.