Koriandr setý (Coriandrum sativum)
Další názvy: koliandr, anýz štěničný, koliandr římský, kyšnec, kyšinec, čínská petržel, coriander, dhanyaka, dhania, kustumburi, koriander, persil arabe, cilantro
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Koriandr setý, také známý pod názvy koliandr, anýz štěničný, koliandr římský, kyšnec, kyšinec, čínská petržel, coriander, dhanyaka, dhania, kustumburi, koriander, persil arabe nebo cilantro, je jednoletá bylina pěstovaná pro svou vůni a chuť. Tato rostlina je velmi oblíbená zejména v asijské, latinskoamerické a středomořské kuchyni. Její semena mají svěží, mírně pikantní chuť, zatímco listy připomínají chutí petržel. Ta se rychle vypařuje, je tedy potřeba ji přidávat až do hotových jídel.
Koriandr se používá jako přírodní dochucovadlo nebo koření do široké škály jídel a produktů. Jde například o různé druhy omáček, polévek, salátů, rýže, luštěnin či masa. Pravidelně je využíván v mexické kuchyni, kde ho najdeme v salsách nebo guacamole. Jeho semena se také využívají při výrobě některých druhů alkoholu, například ginu. Koriandr dále nachází uplatnění v medicíně díky svým léčivým účinkům, které ho předurčují jako dobrý prostředek proti nadýmání a křečím, stejně tak i v kosmetice. Například vyráběné oleje či krémy z koriandru působí protizánětlivě a uklidňují pokožku.