Kombucha
Další názvy: kombuča
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kombucha, v češtině také známá jako kombuča, je nápoj získáváný fermentací čaje. Tento kvašený nápoj pochází původně z východní Asie, nicméně v průběhu posledních let se těší velké oblibě po celém světě. Kombucha je ceněna pro své zdravotní benefity, které jsou především spojeny s probiotickými vlastnostmi a obsahem vitamínů. Tradice výroby kombuchy sahá tisíce let zpět a je spojena s několikerými mýty a legendami.
Nápoj kombucha se používá hlavně jako konzumní produkt, který se prodává v lahvích v mnoha různých variantách a chutích. Kromě klasické kombuchy existují i varianty ochucené různými druhy ovoce, bylin nebo koření. Kromě nápoje se kombucha využívá i v kosmetickém průmyslu. Například pro výrobu pleťových masek, tonik a séra, kde se využívají její antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Dále se kombucha používá i pro výrobu likérů a vinných octů. S rostoucí oblibou tohoto nápoje se kombucha objevuje i v dalších produktech, jako jsou například zmrzliny či sušenky.