Kávovník arabský (Coffea arabica)
Další názvy: Kávový keř z Arábie
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kávovník arabský, vědecky zvaný Coffea arabica, je znám také pod názvem Kávový keř z Arábie. Tato rostlina je původem ze severovýchodního afrického regionu, konkrétně z oblastí dnešní Etiopie a Jižního Súdánu. Historicky se pěstovala zejména na Arabském poloostrově, odtud také pochází jeden z jeho názvů. Kávovník arabský je významnou plodinou s globálním dopadem, představuje totiž až 60 % celkové světové produkce kávy, vytváří tedy základ obřího průmyslového odvětví.
Plody kávovníku arabského, často označované jako kávová zrna, jsou podstatné pro výrobu různých druhů kávy. Zrna jsou však nejprve fermentována, usušena, oškrábána, pražena a následně mletá za vzniku kávového prášku. Nejčastěji se z něj vyrábí filtrovaná káva, espresso, cappuccino, latte a mnohé další varianty oblíbeného nápoje. Káva je ale také používána jako přísada do některých druhů alkoholu, jako jsou likéry. Méně známé jsou pak využití kávových zrn v kosmetice, kde se používá například v peelingových krémech, nebo jako barvivo v potravinářství. Po pražení kávových zrn také vzniká kávová sedlina, která se dá využít jako hnojivo nebo odpuzovač škůdců. Díky své univerzálnosti se tedy kávovník arabský podílí na výrobě široké škály výrobků a nápojů.