Kartán přímořský (Crambe Maritima)
Další názvy: Sea cabbage, mořská kapusta
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kartán přímořský neboli mořská kapusta je vytrvalá rostlina, která je původem z Evropy. Velmi dobře se adaptuje na písčité a štěrkovité půdy u mořských břehů, kde je schopna odolávat slanému vzduchu a silnému větru. Tradičně se vysazuje v zahradách pro své kulové květenství tvořené malými bílými květy. Hlavní atraktivitou této rostliny však není její vzhled, ale spíše její jedlé části, které mají výraznou chuť po kapustě.
Hlavní využití kartánu přímořského je v gastronomii, kde se využívají hlavně jeho listy a kořeny. Listy se sklízejí na jaře, kdy jsou mladé a měkké, a vynikají nejen v salátech, ale i v různých druzích zeleninových pokrmů, jako jsou polévky či zapečené pokrmy. Kartán přímořský se rovněž dá využít jako zchutnění masa. Kořeny kartánu přímořského lze konzumovat syrové nebo vařené a výborně chutnají v kombinaci s další zeleninou či jako příloha k hlavnímu chodu. Kromě gastronomie se kartán často využívá také v kosmetickém průmyslu, kde se z něj vyrábí různé krémy a balzámy na pleť. Jeho významným využitím je rovněž jako krmivo pro dobytek.