Kakost smrdutý (Geranium robertianum)
Další názvy: čapina, čapí nůsek, čapí zobák, stinkovo koření, kyčník, býčík, muškát
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kakost smrdutý (Geranium robertianum) je rostlinka náležící do čeledi kakostovité (Geraniaceae), která je ve volné přírodě rozšířená téměř po celé Evropě. Tato bylina se může pochlubit množstvím lidových názvů, jako jsou čapina, čapí nůsek, čapí zobák, stinkovo koření, kyčník nebo býčík. Některé z těchto názvů vypovídají nejen o vzhledu rostliny, ale také o jejím zvláštním zápachu, který připomíná nepříjemný zápach rozkládající se potravy. Na první pohled se může zdát, že je to malá, nevýrazná rostlina, ale opak je pravdou. Kakost smrdutý je vysoce ceněn pro své léčivé vlastnosti a je využíván jak v lidovém léčitelství, tak ve farmaceutickém průmyslu.
Co se týče použití této byliny, nalézáme ji především v přírodních léčivech. Rozdrcená nať kakostu smrdutého se tradičně používá na zánětlivé kožní choroby a k léčení ran. Její odvar se pak doporučuje při průjmech a jako močopudný prostředek. Ve farmaceutickém průmyslu se kakost smrdutý využívá při výrobě mastí, krémů a olejů pro ošetření problematické pokožky, i když s ohledem na zápach není jeho použití příliš oblíbené. Jako součást koupelových solí a obkladů se využívá pro své protizánětlivé a antiseptické účinky. Kakost smrdutý se však nemusí objevovat pouze v kosmetice či léčivech. Mladé listy této rostliny lze použít i v kuchyni, kde po uvarení zmizí nepříjemný zápach a listy lze přidat do salátů nebo je použít jako koření. Ovšem vzhledem k intenzivní chuti je třeba s nimi zacházet opatrně.