Kakaovník pravý (Theobroma cacao)
Další názvy: kakao
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kakaovník pravý, známý také pod jménem Theobroma cacao, je strom původem z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky. Už cca 2000 let před naším letopočtem jej začali pěstovat starověcí Mayové, od kterých se kultivace tohoto rostlinného druhu rozšířila do různých částí světa. Kakaovník je ceněn především pro své plody, které obsahují semená – kakaová zrna. Tato zrna jsou hlavním zdrojem kakaového prášku a kakaového másla, klíčových ingrediencí čokolády.
Produkty z kakaovníku najdeme ve široké škále potravin. Nejznámějším z nich je samozřejmě čokoláda, která je vyráběna smícháním kakaového prášku, kakaového másla a cukru. Kakaové zrna se také točí do kakaového prášku, který se používá k přípravě horké čokolády, pečiva, zmrzliny nebo jako dochucovadlo v určitých druzích masa. Kakaové máslo je důležitou součástí mnoha kosmetických produktů, včetně mýdel, krémů a make-upu, díky svým vysoce hydratačním vlastnostem. Dalším vedlejším produktem zpracování kakaových zrn je kakaová luštěnina, která se využívá jako krmivo pro dobytek. Kakaovník pravý tedy nabízí široké spektrum využití, jeho plody jsou opravdovým darem přírody.