Kakaové máslo (Theobroma cacao butter)
Další názvy: Theobroma cacao seed butter, Cocoa butter, Cocoa seed butter, kakaovník pravý
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kakaové máslo je bílá až nažloutlá látka získaná z kakaových bobů, jež pocházejí z kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Na rozdíl od ostatních tuků je kakaové máslo rostlinného původu a je velmi oblíbené, hlavně v kosmetickém a potravinářském průmyslu.
V potravinářství je kakaové máslo především stěžejní složkou čokolády. Díky své specifické kouzelné vlastnosti, kterou je mimořádná schopnost tát se přímo v ústech, je nezbytnou složkou při výrobě čokoládových tabulek, pralinek a dalších čokoládových výrobků. Kakaové máslo prochází speciálním procesem zvaným temperování, který zajišťuje krásný lesk a chřupavost čokolády. Kromě toho se také používá při výrobě různých druhů cukrovinek nebo jako potřebná složka v cukrářství.
V kosmetice je kakaové máslo známé pro své vynikající hydratační vlastnosti. Je bohaté na vitaminy a antioxidanty, jež výrazně přispívají ke zdraví a kráse pokožky. Nalézáme ho tedy v široké škále kosmetických produktů, ať už jde o hydratační krémy, balzámy na rty, tělová mléka, pleťové masky, či masážní tyčinky. Díky schopnosti dobře se vstřebávat, je využívané i v oblasti aromaterapie. Taktéž je oblíbenou složkou přírodních produktů pro péči o pokožku, jako jsou domácí tělové máslo nebo domácí rtěnky.
Toto univerzální máslo je pro své výjimečné vlastnosti oblíbené nejen v průmyslu, ale i v domácnostech a jeho využití je opravdu široké. Kakaové máslo se stalo nezbytnou součástí našeho každodenního života.