Jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia)
Další názvy: Jeřáb obecný, Jeřabina
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jeřáb ptačí, v lidové mluvě známý též jako Jeřáb obecný nebo Jeřabina, je opadavý strom, který je velmi rozšířen v České republice, kde se běžně vyskytuje v lesích i na krajině. Vyznačuje se sytě zelenými listy a drobnými jasně oranžovými plody, které jsou pro tento druh charakteristické. Jeřábina je oblíbená rostlina v zahradnictví a také v lékařství pro své léčivé účinky. Právě plody jeřabiny, známé jako jeřabiny, jsou bohaté na vitamíny a minerály a jsou proto velmi ceněny. I přes svou hořkou chuť, jsou jeřabiny po staletí používány v české kuchyni.
Jedním ze základních produktů, do kterých se jeřabiny tradičně zpracovávají, je jeřabinový džem, který vyniká svou specifickou chutí a vysokým obsahem vitamínu C. Dále se z jeřabin vyrábí tzv. jeřabinový ocet, který má široké uplatnění v domácnosti. V medicíně jsou jeřabiny používány pro své adstringentní a antiseptické vlastnosti. Kromě toho se plody jeřabiny také používají k výrobě alkoholických nápojů - jeřabinového vína a destilátu zvaného jeřabinovice. Nicméně, je důležité podotknout, že jeřabiny je třeba před konzumací tepelně upravit, neboť obsahují kyselinu šťavelovou, která může v syrovém stavu způsobit zažívací potíže.