Jeřáb oskeruše (Pyrus sorbus)
Další názvy: Sorbus domestica, Pyrus domestica, Mespilus domestica, jarabina oskorušová
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jeřáb oskeruše, vědecky známý jako Pyrus sorbus nebo Sorbus domestica, je strom původem z jižní Evropy a jihozápadní Asie. Dnes se s ním můžeme setkat v podstatě po celé Evropě. Patří do čeledi růžovitých, což je velmi rozsáhlá skupina rostlin, která zahrnuje také růže, jablka, hrušky a mnoho dalších. Další názvy tohoto stromu jsou Pyrus domestica, Mespilus domestica a jarabina oskorušová. Dožívá se až dvou stelek, ale může dorůstat do výšky až 15 metrů.
Plody jeřábu oskeruše jsou známy jako oskoruše. Tyto plody jsou ve skutečnosti poměrně unikátní, protože nejlepší chuť získají, až když jsou přezrálé a měkké. Ve středověku byly oskoruše velmi oblíbené a byly široce využívány v kuchyni. Dnes jsou tyto plody využívány především k výrobě džemů, želé, vín nebo likérů a pálenek. Také se z nich vyrábí oskorušový med. Ve středověku byly oskoruše také sušeny a používány jako zimní potrava, podobně jako sušená jablka nebo hrušky. Oskoruše se také mohou jíst syrové, ale jak bylo zmíněno, musí být přezrálé, jinak jsou velmi tvrdé a kyselé.