Jasmín (Jasminum)
Další názvy: Jasminum officinale (jasmín pravý), Jasminum polyanthum (jasmín mnohokvětý), Jasminum grandiflorum (jasmín velkokvětý), Jasminum sambac (jasmín arabský)
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jasmín, latinsky Jasminum, je název pro rod původně subtropických a tropických opadavých a stálezelených keřů a lián. Jde o rostliny oblíbené pro své bohaté kvetení, především bílé nebo žluté barvy. Jasmín pravý (Jasminum officinale), mnohokvětý (Jasminum polyanthum), velkokvětý (Jasminum grandiflorum) a arabský (Jasminum sambac) jsou názvy pro nejznámější druhy. Tato nádherná rostlina je v posledních letech velmi oblíbená a stále častěji ji můžeme spatřit i na českých zahradách a balkonech. Rostliny nemají nároky na sluneční světlo, a proto se dobře daří i v polostínu.
Jasmín je díky svému charakteristickému a pronikavému aroma používán v mnoha odvětvích. Největší využití má v parfému a kosmetice. Olej z jasmínu získávaný extrakcí z květů se používá jako základní složka pro výrobu parfémů, mýdel, krémů či šamponů. Květy jasmínu se také využívají k aromatizaci čaje. Zvláště oblíbený je jasmínový zelený čaj, který je známý svou jemnou a sladkou chutí. Jasmín může mít i léčebné účinky, pomáhá například při problémech s dýcháním, snižuje horečku a podporuje trávení. Jeho květy jsou také součástí některých tradičních léčivých bylinných směsí v Číně. Květy jasmínu arabského (Jasminum sambac) jsou zase základem pro výrobu jasmínového rýžového vínka v jižní Asii.