Jalovec obecný (Juniperus communis)
Další názvy: Borovička, Jalovcové borůvky, Chvojka
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jalovec obecný, známý také pod názvy Borovička, Jalovcové borůvky či Chvojka, je vytrvalý, středně velký keř patřící do čeledi cypřišovitých. Tato dřevina hojně roste především na světlých lesních pasekách, v křovinách, na pískových dunách či horských stráních prakticky po celé Evropě. Jalovec je charakteristický svými šupinovitými jehlicemi a výraznými, tmavě modrými plody, které se vyznačují specifickou, velmi silnou vůní a sladkou, ale zároveň mírně hořkou chutí.
Jalovec je od nepaměti využíván v různých odvětvích. Jeho plody si našly své uplatnění především v potravinářství a lihovarství, kde je často využívají při výrobě různých druhů alkoholu. Mohutná, výrazná chuť a aroma jalovcových bobulí je například základem tradičního slovenského alkoholického nápoje - borovičky. Ale není to jen o lihovarství. V kulinářství se jalovcové bobule používají jako koření k dochucení mnoha pokrmů, zejména pak divočiny. Dále se jalovec využívá v kosmetice či farmaceutickém průmyslu. Jeho bobule a jehlice obsahují velké množství esenciálních olejů, které mají antiseptické a antibakteriální účinky. Používají se tak ve formě výtažků a tinktur k léčení různých kožních problémů, dýchacích obtíží, ale také jako součást detoxikačních kúr. Jalovec má mimo jiné také mírně projímavé a močopudné účinky.