Jalovec červenoplodý (Juniperus oxycedrus)
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jalovec červenoplodý, známý také pod názvy Red yeast rice, Red kojic rice, Red koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus a Monascus vini, je stálezelený keř nebo malý strom z čeledi cypřišovité. Pochází z jižní Evropy, severní Afriky a Asijského kontinentu. Jeho hlavní charakteristikou jsou světle až tmavě červené plody, kde název „červenoplodý“ je patrný.
Využití jalovce červenoplodého je velmi rozmanité, ale nejčastěji je jeho dřevo zpracováváno na výrobu nábytku a kameninových předmětů. Jeho plody se používají v potravinářství, konkrétně jako koření, kde je spíše znám pod anglickým názvem red koji. Ale jelikož plody jalovce červenoplodého mohou být ve velké míře toxické, měly by být konzumovány s opatrností. Dalším použitím je v tradiční lidové medicíně, hlavně na Středním východě a v severní Africe, kde jsou využívány jeho antiseptické a antimikrobiální vlastnosti. Pozor ale na to, že konzumace větších dávek může být škodlivá.
Široké spektrum léčebných účinků jalovce červenoplodého se také využívá v farmaceutickém průmyslu. Právě z jalovce červenoplodého se totiž získává přírodní látka nazývaná monacolin K. Té se připisují pozitivní účinky na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Tato látka se tak stala součástí řady komerčně vyráběných potravinových doplňků a léků.