Jahodník (Fragaria)
Další názvy: Fragaria vesca, Fragaria ananassa, Fragaria viridis, Fragaria moschata, Fragaria chiloensis, strawberry
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jahodník patří mezi nejoblíbenější ovocné keře, které se pěstují v zahradách i na plantážích. Vědecky se označuje jako Fragaria, ale pro různé druhy se používají i specifičtější názvy - Fragaria vesca označuje jahodu lesní, Fragaria ananassa jahodu sadovou, Fragaria viridis je označení pro jahodu zelenoplodou, Fragaria moschata je synonymem jahody muškátové a Fragaria chiloensis se vztahuje na jahodu šípkovou. Mezi anglicky mluvícími je nejčastěji užívaný název Strawberry. Jahodník je keřík nízkého vzrůstu, jenž vyvíjí úzké, dlouho stopkaté květy, které se po oplodnění mění v známé červené plodonosné útvary, jahody.
Plody jahodníku, jahody, jsou vyhledávaným plodem pro jejich sladkou a svěží chuť a výraznou vůni. Konzumují se nejčastěji čerstvé, ale dají se také využít k výrobě různých produktů. Jsou základem pro výrobu džemů, marmelád, džusů, sirupů, likérů a vín. Velmi oblíbené jsou také v pekařství a cukrářské výrobě - do dortů, koláčů, sušenek, zmrzliny či jako poleva na vafle. Kromě toho se z jahod vyrábí i některé kosmetické přípravky, jako jsou třeba krémy, masky, šampony a sprchové gely. Jahody jsou také velmi oblíbené při výzdobě dezertů a sladkých pokrmů díky svému atraktivnímu vzhledu a výrazné barvě. Mimo gastronomii jsou jahody také často využívané v léčitelství pro svoje obsažené vitamíny a minerály, ale i pro možnost snižování hladiny cholesterolu v krvi.