Jáhly
Další názvy: Millet grain
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jáhly, známé také pod názvem Millet grain, je druh obiloviny, který tvoří důležitou součást stravy v mnoha částech světa, zejména v Africe a Asii. Jáhly vynikají svým obsahem bílkovin, vlákniny a mnoha vitamínů a minerálů. Mezi jejich nejvýraznější vlastnosti patří skutečnost, že jsou bezlepkové, takže jsou vhodné pro osoby s citlivostí na lepek nebo celiakií. Tato obilovina má navíc nízký glykemický index, díky čemuž je vhodná i pro diabetiky.
Jáhly se používají pro výrobu řady různých potravin, přičemž kvůli své dostupnosti a nutriční hodnotě jsou základní složkou stravy mnoha lidí. Nejznámějším produktem z jáhel je snad jáhlový chléb, avšak tato obilovina se používá i v řadě dalších potravin. Jáhly se dají upravit jako příloha k masu náhradou za rýži nebo těstoviny, dají se také prorůst a pak konzumovat jako klíčky v salátu či jako surovina pro smoothie. Jáhly jsou také součástí některých druhů piva a významné jsou v čínské medicíně, kde se používá při léčení žaludečních a střevních potíží.